قانون سه گانه تدوین ویدئو و ترفند های اصلی تدوین
- آموزش تدوین, آموزش رایگان
- [reading_time]
حتما تا به حال آثار سینمایی ای رو دیدین که با وجود کمترین مخارج، تبدیل به یه شاهکار سینمایی شدن و بالعکس؛ بعضی دیگه از فیلم های سینمایی با وجود اینکه خرج زیادی بابتش صورت گرفته، استقبال زیادی ازشون نمیشه و اونطور که باید، دیده نمیشه.
علت این اتفاق ها عموما باید تو کار تدوینگر فیلم جستجو بشه. تدوین درواقع فیلم رو روایت میکنه بنابراین اگه روایتگری به شکل درست و قابل فهم انجام نشه، فیلم هرچقدر هم داستان و کارگردانی خوبی داشته باشه، فیلم جذابی از آب درنمیاد. ممکنه که تدوینگر توی تدوین مجبور باشه که نمای یه وسیله رو از نزدیک یا دور نشون بده و یا نمایش هایی از این قبیل روی فیلم انجام بده.
بنابراین دانستن اصول تدوین از اهمیت زیادی برخورداره. تدوینگر باید برای اینکه احساس ایجاد بکنه باید تک به تک پلان هارو بررسی کنه و بسنجه که از یک پلان تا چه اندازه به مخاطب نمایش داده بشه و یاد گرفتن اصول تدوین باعث میشه که تدوینگر برای انتخاب نما ها گزینش بهتری داشته باشه.
احساس جهت در تدوین، از اصولی ترین نکاتی که باید رعایت کنید!
رعایت کردن احساس جهت تو تدوین فیلم از مهم ترین اصول تدوینگری هست. هر موقعی که دو تا نیروی روبروی هم نمایش داده میشه و باید احساس جهت برخورد بین این دو شخص به مخاطب القا بشه، این روش متداوم و واضح جهت باید حفظ بشه. یکی دیگه از اصل های تدوین اینه که رنگها باهم منطبق باشن. یعنی تدوینگر باید مراقب باشه که دو تا نمایی که کیفیت نور هاشون باهم خیلی فرق دارن رو به همدبگه برش نزنه چون که بیننده متوجه تغییر ناگهانی رنگ ها میشه و درنهایت باعث حواس پرتی مخاطبین شما میشه.
قانون سه گانه تدوین
یکی دیگه از اصول تدوین و تکنیک های تدوین فیلم قانون سه گانه هست. این قانون یکی از مبانی تدوین سینماییه که توش این قانون ذکر شده که تاثیر هر نما روی مخاطبین، به نمای قبلی و بعدیش وابسته است. این ارتباط نماها، به تدوین معنا میبخشه. اگه تدوینگر هستید باید بدونید که کاراکتر اصلی صحنه در چه موقعیتی توی فیلمنامه هست که با توجه به موقعیت ها، تدوین فیلم رو انجام بدید.
اصطلاحات کوتاه تدوین و ترفندهایی برای تدوین فیلم
توی مقالات قبلی درمورد بعضی از اصطلاحات کلی تدوین یاد گرفتیم. اما حالا در ادامه، مفاهیم جزئی تری رو یاد میگیریم این اصطلاحات توی تدوین فیلم های تبلیغاتی یا کلیپ های عروسی و… هم به کار برده میشه.
تکنیک Standard Cut
توی روش کات استاندارد یا کات مقدماتی میتونیم دوتا نما رو به همدیگه پیوند بزنیم. این برش تو تدوین مفهوم خاصی رو عموما به مخاطب انتقال نمیده.
تکنیک Flashback یا پس نگاه
فصلی تو یه فیلم که روایت داستان رو به گذشته انتقال میده به این منظور که حادثه ای رو یادآوری بکنه که مدتی قبل اتفاق افتاد یا برای اشاره کردن به تفکرات یکی از شخصیت های داستان استفاده میشه.
تکنیک slow cutting یا تدوین کٌند
تدوین نماها به اندازه های طولانی که پشت سر هم بودن اونها موقع نمایش، آهسته به نظر میاد.
تدوین موازی
یکی دیگه از تکنیک ها تو این حوزه، تدوین موازی هستش. این روش تدوین فیلم درآمیختن نماهای دو یا چند صحنه در جریان تدوینه. طوری که صحنه ها به تناوب نمایش داده میشن. در واقع تدوینگر فیلم برای مثال بین دوتا صحنه، تو یک زمان اما در مکان متفاوت برش میزنه.
تکنیک Establishing shot یا نمای معرف
این نما نمایی هستش که معمولا نزدیک نیست و دور از دوربینه. در تدوین فیلم معمولا تو آغاز صحنه به کار میره تا ارتباطات متقابل، جزئیاتی که قراره بعدا تو نماهای بزرگتر ارائه بشن برای مخاطبان روشن بشه.
تکنیک Dissolve یا همگذاری
توی حرفه ی تدوین فیلم به آمیزش تدریجی آخر یک نما در اول نمای بعدی میگن که ناپدیدی بر یک پدیداری رو توی تصویر میبینیم و به اندازه های مساوی توی تدوین فیلم به دست میان و میتونن در تدوین فیلم گذر زمان رو نشون بدن یا برای نشون دادن چند صحنه یا چند داستان تو یک زمان رو نشون بده.
مقاله پیشنهادی: زیباشناسی در تدوین ویدیو
تکنیک Cutting on Action
برش نزدیک به کنش یکی دیگه از ترفندهای تدوین هستش که با این روش، تدوینگر نزدیک به کنش یک کاراکتر، کات میزنه و یه حالت تعلیق به وجود میاره. در واقع با این کار، دیدن اون چیزی که بیننده انتظار داره رو به تاخیر می اندازیم.
تکنیک (Synchronisation) همگاهی یا همگاه سازی
تو تدوین فیلم به تنظیم نوار صدا با نوار فیلم همگام سازی میگن. موقع انجام مراحل تدوین، طوری که موقع نمایش فیلم، صداهای مربوط به هر تصویر، همزمان با نمایش دادنش، تصویر پخش بشه.
تکنیک Cutaway Shot
این برش یا تکنیک در علم تدوین فیلم نمایی هستش که ذهن بینند رو پرت میکنه و به احساس و موقعیت سکانس و فیلم کمک میکنه. توی تدوین فیلم ممکنه ایجاد حس عاطفی، تنش و پیش بینی یه حادثه یا مفهوم جدیدی به سکانس اضافه کنه. مثل بیرون پریدن یک تیکه نون از تستر توی قصه های عامه پسند.
تکنیک Smash Cut یا برش ضربتی
اگه تدوینگر قصد داشته باشه از صحنه ارام به صحنه شلوغ بره یا برعکس؛ باید از ترفند برش ضربتی استفاده کنه. این برش بین دونما احساس متفاوتی رو برای بیننده خلق میکنه یا مثلا داخل سینمای کمدی میبینیم که کاراکتر کاملا موافق در نمای بعدی عکس نظر خود واکنش انجام میده.
تکنیک Invisible Cut یا برش نامرئی
برش نامرئی یگی دیگه از ترفندهای تدوین فیلم هستش که هدف از استفاده از این مدل کات توی تدوین فیلم اینه که حس تداوم توی صحنه در مخاطب ایجاد بشه طوری که مخاطب حس میکنه سکانسی که داره تماشا میکنه طی یک برداشت ضبط شده. این تکنیک توی تدوین فیلم باعث میشه که تصاویر ابتدا و انتها بعد از برش به شکلی باهم تلفیق شدن که انگار یک تصویر طولانی و ادامه دار هستش.
سعی ما تو این مطلب بر این بود که ابتدایی ترین اصول تدوین و اصلی ترین انواع برش هایی که تدوینگر ها استفاده میکنن رو مرور کنیم و یاد بگیریم. اگه شما تو این کار حرفه ای هستین و روش های کات دیگه ای رو توی تدوین میشناسید و یا اینکه پرسشی درمورد این مطالب دارید، میتونید تو قسمت نظرات، با ما درمیون بذارید.