نورپردازی رامبراند چیست؟ و نحوه استفاده از نورپردازی رامبراند برای عکاسی پرتره
- آموزش رایگان, آموزش فیلم برداری
- [reading_time]
سلام بچهها امیدواریم حال همگیتون عالی باشه و تا امروز لحظههای خیلی خوبی رو سپری کرده باشین، ما برگشتیم با یه مقاله دیگه از ریکومگ. تو این سری از مقالمون میخوایم درباره نحوه استفاده از نورپردازی رامبراند برای عکاسی پرتره صحبت کنیم. برای خیلی از عکاسا قابل پیشبینی نبود که عکاسی پرتره که اولین بار توی قرن هفدهم معرفی شد، یه روزی بتونه رو عکاسی مدرن تاثیر بذاره. قبل از اینکه بریم سر اصل مطلب و بگیم که نورپردازی رامبراند چیست؟ میخوایم یکم درباره هنرمندی که باعث تولد این نوع نورپردازی شد، حرف بزنیم.
رامبراند هنرمندی بود که تو قرن هفدهم کار و زندگی میکرد و کارهای اون یکی از مشهورترین آثار تو تمام تاریخ هنر شناخته میشه و در واقع نحوه استفاده اون از نور توی هر ترکیب هنری باعث خاص شدن آثار اون میشد. هر چی از تاریخ هنر عکاسی و نورپردازی میگذره روح رامبراند بیشتر با کارهاش زنده میشه. ما تو این مقاله قصد داریم درباره آموزش نورپردازی رامبراند و یسری از جنبههای این تکنیک صحبت کنیم تا شما نورپردازی رامبراند رو مثل یه تکنیک حرفهای تو کمترین زمان یاد بگیرین؛ پس باهامون همراه باشین.
نورپردازی رامبراند چیست؟
نورپردازی رامبراند یکی از روشهای محبوب برای نورپردازی پرتره هست. رامبراند هارمنزون ون راین یکی از بزرگترین هنرمندهای سبک باروک تو هلند بود که تا امروز با معرفی نورپردازی رامبراند همچنان ازش یاد میشه. رامبراند یه نقاش پرتره چیره دست بود که یکی از جنبههای هنری کار اون نورپردازی به سبک رامبراند هست که از این تکنیک نورپردازی خیلی از عکاسها استفاده میکنن. تقریباً تو هر نمونه کار پرتره رامبراند، نورپردازی رامبراند وجود داره.
بعضی از عکاسها و هنرمندا تمایل دارن تا نورپردازی رامبراند رو با سبکهای هنرمندهای قدیم مثل کاراواجو مرتبط کنن؛ اما باید بگیم که از دید هنر کلاسیک، ظاهر کارهای رامبراند خیلی ظریفتر هست. یکی از مفاهیم مرتبط با نورپردازی رامبراند که باید به خاطر بسپارید، مفهوم کیاروسکورو هست که به معنی تمرین کردن برای استفاده از نسبت متضاد ارزشها تو سراسر صورت هست. پس اگه تو عکسهای شما قسمت تاریک و روشن تفاوت زیادی با هم دارن، به این معنی هست که شما دارین دقیقاً مثل رامبراند عکاسی میکنین.
مثلث رامبراند چیه؟
مثلث رامبراند به نقطه مشخصی از نور اشاره داره که به سمت تاریک صورت، معمولا درست روی سیب گونه نگاه میکنه. همونطور که تو تصویر بالا هم میبینین، ما مثلث رامبراند رو تو هر کدوم از این پرترهها با رنگ قرمز نشون دادیم. در واقع رامبراند به خاطر کشف این ظاهر و تسلط رو اون، تو کار خودش خیلی مشهور بود.
تو عکاسی به سبک رامبراند از همین نورپردازی استفاده میشه و نور کلیدی فقط باید قسمت تاریک صورت را بپوشونه و در نتیجه یه مثلث رامبراند کامل تو عکس شما ایجاد میشه. استفاده از مثلث رامبراند برای قالبگیری نور تو اطراف سوژه، نکته طلایی تکنیک نورپردازی رامبراند هست. مثلث رامبراند به عنوان یه نقطه مرجع عالی عمل میکنه و به شما نشون میده که نور اطراف سوژه شما چجوری به جذابیت عکسها کمک میکنه.
پیشنهاد ریکولی: یادگیری تکنیک نورپردازی شعله ور
چرا استفاده از تکنیک نورپردازی رامبراند تا امروز همچنان ادامه داشته؟
تکنیک نورپردازی رامبراند تو عکاسی پرتره باعث جذابیت چند برابر چهره و نمایان شدن همه جزئیات عکس میشه و در واقع زمانی که چهرههای زیادی تو عکس وجود داره، این تکنیک خیلی موثر هست. این تکنیک ذاتاً نور کانونی رو روی سوژه قرار میده و به پسزمینه عکس اجازه میده تا یه حدی به صورت تناژی از بین بره و چشمهای بیننده رو همون جایی که شما میخواید نگه میداره. در مجموع تکنیک نورپردازی رامبراند یه رویکرد انسانگرایانه هست. این نورپردازی حتی در بزرگترین پروژه های فیلمسازی نیز مثل هالیوود استفاده میشه و از محبوبیت بالایی برخوردار است.
نحوه استفاده از نورپردازی رامبراند تو عکاسی
گه با تکنیک نورپردازی سه نقطهای عکاسی پرتره آشنا هستین، احتمالا تکنیک نورپردازی رامبراند به صورت طبیعی و با یکم تمرین براتون قابل پیادهسای هست. چون این تکنیک با تنظیم نور کلید افست و کلیک روی فلش دوربین قابل پیادهسازی هست. در واقع با تکنیک نورپردازی رامبراند به جای این که سوژه موجود تو عکاسی پرتره خیلی روشن و نورانی نمایش داده بشه، جزئیات عکس با یه نور تخیلی و جذاب به بیننده نشون داده میشه.
راه اندازی نورپردازی رامبراند
راهاندازی نورپردازی رامبراند تو خونه خیلی آسون هست و در واقع اینجوری میشه استدلال کرد که نورپردازی به سبک رامبراند با تقسیم و پیکربندی سوژه قابل اجرا هست. این موضوع یعنی شما برای انجام تکنیک نورپردازی رامبراند فقط به دوتا وسیله یعنی دوربین و یه چهره برای عکاسی نیاز دارین. برای استفاده از تکنیک نورپردازی رامبراند تو عکاسی پرتره باید جزئیات زیر رو رعایت کنین.
- دوربین عکاسیتون رو رو به روی سوژه قرار بدین.
- یه نور کلیدی ۴۵ درجه بالاتر از سوژه و ۴۵ درجه به طرف صورت قرار بدین؛ یعنی این نور باید به سمت روشن صورت برخورد کنه و فقط از روی پل بینی عبور کنه.
- یه بازتابنده یا کارت پرش تو دو طرف صورت قرار بدین.
فراموش نکنین که نور کلیدی شما به معنی واقعی کلمه هر چیزی مثل چراغ خیابون، چراغ کف، بارق، یه چراغ سرعت یا حتی فقط نور خورشید میتونه باشه. در واقع اون چیزی که بیشتر از همه مهم هست، موقعیت منبع نور شما نسبت به چهرهای هست که دارین از اون عکس میگیرین.
موقعی که محیط رو آماده و تمام جزئیات بالا رو رعایت کردین، میتونین کیفیت نورپردازی رو آزمایش کنین و یسری تغییرات کوچیک براساس سبک و محیط عکاسی توی فضاتون اعمال کنین. پیشنهاد میکنیم برای این که نورپردازی رامبراند رو توی عکاسی پرتره به درستی اعمال کنین، چندتا تغییر زیر رو توی نورپردازی رامبراند امتحان کنین.
- تغییر موقعیت نور کلیدی طوری که نور توی یه نقطه افراطی قرار بگیره؛ برای مثال میتونین نور رو تو صورت سوژه بندازین یا نور رو به طرف قسمت تاریک صورت قرار بدین.
- تغییر سطوح و پیکربندیهای مختلف محیط عکس به طوری که محیط عکاسی تغییر کنه.
- تغییر منابع نوری مختلف، برای مثال میتونین از مانیتورهای کامپیوتر یا تلویزیون، فلورسنت شکسته و لامپ بخار سدیم استفاده کنین.
- تغییر نور پس زمینه تو فضای عکاسی، برای مثال میتونین نور اضافی تو محیط قرار بدین.
یکی از موضوعاتی که باعث ادامهدار شدن تکنیک نورپردازی رامبراند شده، ظرافت و سادگی اون هست. نور توی این سبک بدون زیر سوال رفتن اصول عکاسی باعث متفاوتتر شدن عکس پرتره شما میشه. نورپردازی رامبراند با ایجاد کردن یسری تغییرات تو عکس پرتره خیلی ساده و بیدردسر نقصهای عکس شما رو برطرف میکنه.
حرف آخر ریکومگ
خب تا اینجای کار درباره اینکه نورپردازی رامبراند چیست، مثلث رامبراند و نحوه استفاده از این تکنیک صحبت کردیم. تکنیک نورپردازی رامبراند بدون شک یکی از بزرگترین تکنیکهای خاص تو تاریخ عکاسی پرتره هست. در واقع رامبراند هارمنزون ون راین به عنوان خالق تکنیک نورپردازی رامبراند به خوبی میدونست که چه نقصهایی تو دنیای نورپردازی عکاسی پرتره وجود داره و با خلق این تکنیک باعث برطرف شدن بخش زیادی از این نقصها شد.
اگه شما از اون دسته عکاسهای فعال پرتره هستین که دنبال یه تکنیک برای خاص و جذاب شدن عکسهاتون میگردین؛ پیشنهاد میکنیم حتما تکنیک نورپردازی رامبراند رو امتحان کنین. شاید تو دفعات اول خروجی کار شما معمولی باشه؛ اما هر چقدر زمان بگذره توی استفاده از این تکنیک پیشرفت بیشتری میکنین. این خیلی مهمه که بدونید میخواید با تصویرتون چه مفهوم و حسی رو به مخاطب منتقل کنید؛ تا بتونید سبک درست نورپردازی رو برای تصویرتون انتخاب کنید. مرسی که مثل همیشه با ریکومگ همراه بودین؛ منتظر نظرات و سوالاتون تو بخش کامنت هستیم.